- Get link
- X
- Other Apps
Sweet Yogurt with rice - দৈ ভাত
By Barnali Dutta Published: March 2, 2014দৈ ভাত - Sweet curd with rice
I took one Pandanus Leaf [Pandanus minor] what we called payesh pata or polao pata [পায়েস পাতা / পোলাও পাতা] to cook 250g fine quality of boiled rice. While boiling the leaves with the rice in the water it gives a sweet essence and smoky taste, which also gives an aroma of jasmine rice and basmati rice.
Enjoy the rice with Famous Bengali Sweet Yogurt [চিনি-পাতা দৈ] in the summer afternoon.
Bangalees are very fond of sweet yogurt and in every rites, rituals and celebrations there is a significance of yogurt. In every sweet shop the sweet items may vary, but yogurt is must listed item available in all small or big shops.
You can make yogurt from any type of milk as long as they contain sugar for the bacteria to ferment and protein that can be coagulated. Yogurt is made by fermenting milk. It is high in protein, calcium, and probiotic or good bacteria. The active bacteria, which is used to ferment the yogurt is known as yogurt cultures. ...read more the exclusive recipe
Before that let's take a bite from Bengalis' most wanted Sunday lunch jingled by Jogindranath Sarkar
কাজের ছেলে
দাদখানি চাল, মুসুরির ডাল, চিনি-পাতা দৈ, দু’টা পাকা বেল, সরিষার তেল, ডিমভরা কৈ।
পথে হেঁটে চলি, মনে মনে বলি, পাছে হয় ভুল;
ভুল যদি হয়, মা তবে নিশ্চয়, ছিঁড়ে দেবে চুল।
দাদখানি চাল, মুসুরির ডাল, চিনি-পাতা দৈ,
দু’টা পাকা বেল, সরিষার তেল, ডিমভরা কৈ।
বাহবা বাহবা – ভোলা ভুতো হাবা খেলিছে তো বেশ!
দেখিব খেলাতে, কে হারে কে জেতে, কেনা হলে শেষ।
দাদখানি চাল, মুসুরির ডাল, চিনি-পাতা দৈ,
ডিম-ভরা বেল, দু’টা পাকা তেল, সরিষার কৈ।
ওই তো ওখানে ঘুরি ধরে টানে, ঘোষদের ননী;
আমি যদি পাই, তা হলে উড়াই আকাশে এখনি!
দাদখানি তেল, ডিম-ভরা বেল, দুটা পাকা দৈ,
সরিষার চাল, চিনি-পাতা ডাল, মুসুরির কৈ!
এসেছি দোকানে-কিনি এই খানে, যত কিছু পাই;
মা যাহা বলেছে, ঠিক মনে আছে, তাতে ভুল নাই!
দাদখানি বেল, মুসুরির তেল, সরিষার কৈ,
চিনি-পাতা চাল, দুটা পাকা ডাল, ডিম ভরা দৈ।
---------- যোগীন্দ্রনাথ সরকার
Tags: Rice | All Categories | Create a Link |
Published Indian Cuisine
Comments
Post a Comment